Wiener Melange
Wiener Melange. Smaka på namnet. Kaffe, skummad mjölk toppat med kakakopulver och en aning socker i botten. Smakförnimmelsen är mjuk, förförande och aningen lyxig.
Speciellt om man jämför smaken med en vanlig kopp svart kaffe med sin distinkta touch av tjära och skorstensbrand.
Jag besiktigade husvagnen på Carspect i Ängelholm förra året och fick en kopp Wiener Melange under tiden jag väntade.
-Er Wiener Melange är riktigt god.
-Tack, det var trevligt att höra.
En man kommer in och lyssnar intresserat på vår diskussion.
-Vad är det du dricker, sa han och pekade på min kopp.
-Ett stycke historia. Wiener Melange fanns på vart och ett av Wiens alla 600 kaféer år 1900.
-Jaså, vad smakar det då?
-Tänk på något vackert, blunda och drick sakta.
Den trevligt pratsamma mannen tryckte på knappen för vald dryck. Det surrade i maskinen och han lyfte bort muggen. Försiktigt smakade han på innehållet.
-Det smakar fan i mig bara varm skummad mjölk. Mannen tittade på mig besviket.
-Det beror på att du dricker enbart skummad mjölk. Du tog bort muggen för tidigt. Maskinen var inte klar och spottar ut resten av kaffet i avloppet just nu.
Mannen tittade på mig, sedan på besiktningsmannen och vidare mot sin kopp.
-Nåja, skummad mjölk var länge sen jag drack också.
Han drack upp sin mjölk, torkade sig om munnen, skrattade och sa:
-Nästa gång trycker jag på vanligt svart kaffe.
Det där blasket kan dom dricka i Wien.
Wiener Melange. Smaka på namnet, men glöm inte att låta muggen stå kvar tills maskinen är klar